top of page

Választás 2022. - tájékoztató

Az idei országgyűlési választásokkal kapcsolatos tájékoztatót adott ki a Közös Hivatal

Tájékoztató a választópolgárok számára az országgyűlési választásról és országos népszavazásról


A Köztársasági Elnök 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők választását és ugyanezen a napon országos népszavazásra is sor kerül. Magyarországon az országgyűlési képviselők választását a 2011. évi CCIII. törvény szabályozza. A választás egyfordulós.


Az Országgyűlés létszáma 199, a választási rendszer vegyes rendszerű: 106 képviselő egyéni választókerületben (OEVK) relatív többséggel kerül megválasztásra, 93 képviselő pedig párt-, illetve nemzetiségi listán kerül be a parlamentbe arányos rendszerben, kiegészítve a szavazatszámot a töredékszavazatokkal. A töredékszavazatok olyan szavazatok, melyek az egyéni kerületben nem értek mandátumot (vesztesek szavazatai), továbbá a nyertes „felesleges” szavazatai is ilyenek, melyekre nem volt szükség a győzelemhez. Azon jelöltek, akik függetlenként indultak, vagy egy olyan párt jelölte őket, amely nem állított országos listát, vagy állított, de nem érte el a parlamenti küszöböt, azoknak a szavazatai nem tudnak töredékszavazatként hasznosulni. Így ha egy ilyen jelölt győz, akkor a győzelemhez már nem szükséges, „felesleges” szavazatok elvesznek, míg ha veszít, akkor az összes rá adott szavazat elveszik.


Egyéni választókerületi jelöltté váláshoz a választási törvények alapján 500 aláírást kell összegyűjteni. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.


Az egyéni választókerületek mindegyikében egy képviselőt választanak és a jelölt lesz a képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapja (relatív többségi szavazás).


A vesztes jelöltek, továbbá a győztes jelölt győzelemhez nem szükséges szavazatai töredékszavazatnak számítanak és hozzáadódnak a listás szavazáshoz.

Országos listát az a párt állíthat, amelynek 71 választókerületben, de legalább 14 megyében és Budapesten van egyéni jelöltje.


A mandátumok kiosztása:


1. össze kell adni a listás szavazatokat,

2. ha egy nemzetiség megszerezte az összes országos listás szavazat {\displaystyle /93/4}/93/ 4 darabnyi szavazatot, kap egy kedvezményes mandátumot,

3. a megszerezhető listás mandátumok számából a nemzetiségek által megszerzett mandátumok számát le kell vonni,

4. a mandátumokat az 5%-ot elérő pártok (kettős listánál 10, hármas vagy többesnél 15%-ot) és az 5%-ot elérő nemzetiségek között kell kiosztani,

5. a pártok szavazataihoz a töredékszavazatokat hozzá kell adni, a nemzetiségek szavazataiból pedig a kedvezményes kvótát le kell vonni,

6. a mandátumokat táblázatos módszerrel (ún. D’Hondt-módszerrel) kell elosztani (táblázatot készítünk: első sor a szavazatok, második a szavazatok fele, harmadik a harmada, negyedik a negyede stb., a legnagyobb számokat „bekarikázzák”, minden párt annyi mandátumot kap, ahány „karika” van az oszlopában).


A választási rendszerben a lista zárt listás, a listás jelöltek pártok által kialakított sorrendjén a választók nem tudnak preferenciaszavazatokkal módosítani.


A 2022-es választásra az ellenzéki pártok a Republikon Intézet 2020-as javaslata alapján közös jelöltállítással készültek.[6] A 2020 nyarán készült felmérések szerint az ellenzéki szavazók zöme támogatta a pártok együttes választási fellépését. A 2020-as, Korszakváltás Garanciái című megállapodásuk alapján a pártok minden egyéni választókerületben egy közös jelöltet állítanak, illetve közös választási listájukat is egy közös miniszterelnök-jelölt vezeti majd. Az egyéni képviselőjelöltek kiválasztására és a közös miniszterelnök-jelölt megválasztására 2021 őszén megtartották az előválasztást. Az előválasztási folyamat során kialakítandó közös jelöltállítási megállapodás részese a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum, illetve a Párbeszéd. Az előválasztáson más szervezetek (MLP, ÚK, UVNP, MMM, Szikra) és független jelöltek is indultak. A kétfordulós ellenzéki miniszterelnök-jelölti választást végül Márki-Zay Péter (MMM), Hódmezővásárhely polgármestere nyerte meg.


A Fidesz-KDNP a jelöltállítás során a hosszú ideje bevált választókerületi elnöki rendszert alkalmazza, a kormánypárt jelöltjei várhatóan a választókerületi elnökök.


Az országgyűlési választásokkal egyidőben országos népszavazás is lesz, annak végleges tartalma még nem ismert.


Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2022. január 26-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda a szavazóköri névjegyzékbe vételéről 2022. február 11. napjáig értesítő megküldésével tájékoztatja. A fogyatékossággal élő választópolgár legkésőbb 2022. január 25-én 16.00 óráig nyújthatja be kérelmét a Nemzeti Választási Irodához, ha Braille-írással készült értesítő megküldését kéri, valamint ha könnyített formában megírt tájékoztató anyagot kér. A helyi választási iroda értesítő átadásával vagy megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe történt felvételéről azt a választópolgárt, aki 2022. január 26-át követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe. A szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet – átjelentkezés belföldön, mozgóurna igénylése, szavazás külföldön - 2022. január 27-től lehet benyújtani.

A központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek – nemzetiséghez tartozásnak, szavazási segítség iránti igénynek, személyes adatok kiadása megtiltásának bejegyzése – folyamatosan, választások közötti időszakokban is benyújthatók. A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet a választópolgár személyesen a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti helyi választási irodához vagy levélben, elektronikus azonosítást követően elektronikusan vagy anélkül elektronikusan a lakcíme szerinti helyi választási irodához nyújthatja be.


A szükséges formanyomtatvány megtalálható a választások hivatalos honlapján (www.valasztas.hu), vagy igényelhető a helyi választási irodában. A választási kampányidőszak 2022. február 12-től 2022. április 3-án 19.00 óráig tart. Darnózseli 2, Hédervár, Lipót, Kisbodak, Dunaremete község választópolgárai 1 szavazókörben adhatják le szavazataikat. A szavazókörnek a nevét és címét, ahol a szavazataikat leadhatják, a választási értesítő is tartalmazza. A választással kapcsolatban a Helyi Választási Irodánál (Darnózseli, Ady E. u. 8. telefon: 30 180 3974, mail: aljegyzo@darnozseli.hu) kérhető bővebb tájékoztatás. Kérem, kísérjék figyelemmel a választással kapcsolatos tájékoztatóinkat.


A Helyi Választási Iroda tagjai:


Vezető: Dr. Ladányi Zsigmond – aljegyző

Jogi helyettese: Szabóné Vejtey Alice

Informatikai helyettese: Magyar Szilvia

Pénzügyi helyettese: Hegyi Antalné


Munkatársak: Angyalné Sipőcz Elvira, Duskievicz Rodulfné, Kádár Virág Leona, Sáhó Nikolett

cimer_edited.png

© 2023 Dunaremete Önkormányzat

Tel: 123-456-7890 | Fax: 123-456-7890

bottom of page